Enerji Kimlik Belgesi / Sıkça Sorulan Sorular?

Enerji Kimlik Belgesi düzenlemeye yetkiniz varmı?

Evet var. 01.03.2011 yılından itibaren enerji kimlik belgesi vermeye yetkilendirilmiş bulunmaktayız.

Enerji kimlik belgesini hangi şehirlere hazırlayabiliyorsunuz?

Türkiye'nin bütün şehirlerine enerji kimlik belgesi hizmeti veriyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana 22 farklı şehirde bu hizmeti gerçekleştirdik.

Enerji kimlik belgemi hazırlatmak için sizi neden tercih etmeliyim?

Piyasada enerji kimlik belgesi hazırlayan bir çok kurum ve kuruluş mevcuttur. Bizim farkımız müşterilerimize karşı olan ilgimiz ve alakamız'dır.Müşteri Yorumları sayfasından bizim için yapılan yorumları görebilirsiniz.

Enerji kimlik belgesinin ödemesini nasıl garanti edeceğim?

Projeniz ve Yapı Ruhsatınızı tarafımıza ulaştıktan sonra size belgenizin fiyatı ile ilgili mail atılacaktır. Sizden 'fiyatınız uygundur' şeklinde bir onay maili oluşturmanız isteniyor. Ve bu talep mailinin ardından belgenizin hazırlanma süreci başlıyor. Belgenizin hazırlanıp sertifika onayına gönderilmesinin ardından Bep TR sistemi tarafından belgenize bir belge numarası veriliyor. Aynı zamanda belgenizin bir örneği web sitemize yerleştiriliyor. Yetkili arkadaşlarımız bize talep maili ulaştırdığınız mail üzerinden size belgenizin belge numarasını ve web sitemizde bulunan belgenizin linkini yolluyorlar. Ayrıca belgeniz ve faturanız lojistik birimimiz tarafından ücretsiz bir şekilde adresinize kargolanıyor. Belgenizin ödemesini Ptt Kargo güvencesiyle kapıda ödeme şeklinde yapabiliyorsunuz. Belgenizin hazırlanma sürecinde fatura çok önemlidir. İlgili kurumlar tarafından bazı durumlarda belgenizin faturasının ibraz edilmesi istenebilir.

Enerji Kimlik Belgesi Nedir?

Enerji kimlik belgesi binaların enerji sınıfının belirlendiği bir belgedir. Bu belgeye kısaca EKB Belgesi'de denilmektedir. Bu belgenin öncelikli amacı Çevre ve Şehircilik bakanlığının Türkiye genelinde bulunan binaların tipleri , ısıtılma biçimi , binalarda kullanılan enerji sarfiyatı ve daha bir çok konuda istatistik ve analiz oluşturulmasıdır. Yapılan bu tespitler sonucu ülkemizde bulunan bütün binaların kullanmış olduğu yakıt miktarının yanı sıra harcadığı enerji ve doğaya salınan sera gazı emisyonu da hesaplanmış olur. Enerji kimlik belgesi nedir sayfamızı tıklayarak daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Enerji kimlik belgesini kimler hazırlayabilir?

Enerji kimlik belgesini bakanlık tarafından yetkilendirilmiş bir enerji kimlik belgesi uzmanı yani EKB Uzmanı hazırlayabilir.

Enerji kimlik belgesi nasıl hazırlanır?

Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olan enerji kimlik belgesi uzmanına yine bakanlık tarafından bir kullanıcı adı ve şifre verilir. Bu kullanıcı adı ve şifresiyle ekb uzmanı Bep TR programına giriş yaparak enerji kimlik belgesini hazırlar. Enerji kimlik belgesi nasıl hazırlanır sayfamızı tıklayarak daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Enerji kimlik belgesi hazırlanması için hangi belgeler gereklidir?

Öncelikle binanızın enerji kimlik belgesinin hazırlanabilmesi için Yapı Ruhsatınız ile birlikte Mimari proje şarttır. Bunun yanında elektrik,mekanik ve ısı yalıtım projeleri belgenizin hazırlanabilmesi için yeterlidir.

Bep TR programı nedir?

Bep TR programı Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğüne hazırlattırılan bir programdır. Bu program sayesinde binanıza ait bütün bilgiler bir sistem üzerine girilerek hesaplama yöntemi ile binanızın enerji sınıfı belirlenir.

Binalarda kaç tip enerji sınıfı vardır?

Bep TR programı tarafından binalar için 6 tip enerji sınıfı belirlenmiştir. A ile başlayıp F ile biten bu enerji sınıflarında A sınıfı en iyi binayı F sınıfı ise en kötü binayı temsil eder. İlgili idare ve belediyelerce C sınıfı çıkan belgeler kabul görmektedir. C sınıfı belge orta derecede bir binayı temsil eder.

Enerji kimlik belgesi hangi binalar için hazırlanır?

Enerji kimlik belgesi “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı

Yönetmeliği” ne göre 50 m2 ve üzeri bütün binalar için zorunludur. Apartmanlar , oteller , eğitim kurumları , Ofis fabrika sanayi yapıları , hastaneler , rezidanslar ve AVM'ler için hazırlanabilir.

Hangi durumlarda enerji kimlik belgesi istenmez?

Planlanan kullanım süresi iki yıldan az olan ve 50m2 altındaki binalar.

Enerji kimlik belgesinin gerçek olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

Size hazırlanan enerji kimlik belgesi üzerinde belge numarası bulunmaktadır. Enerji kimlik belgesi örneğinin sol alt tarafında bulunan bu belge numarası bakanlığın web sitesi üzerinden enerji kimlik belgesi sorgulama linkine girilerek sorgulatılır. Türkiye'nin neresinde olursanız olun sorgulama yaptığınız belgenin bir örneğini sizde görebilirsiniz. Burdan yaptığınız sorgulama ekranında bilgi amaçlıdır yazısı çıkar. Bunun nedeni belgenizin aslının sizden başkası tarafından kullanılmasına engel olmaktır. Size hazırlatılan enerji kimlik belgesinin aslını ancak enerji kimlik belgesi uzmanı tarafından çoğalttırabilirsiniz.

Enerji kimlik belgesi ne zaman istenir?

Enerji kimlik belgesi kimi belediyeler tarafından Yapı Ruhsatı alma aşamasında kimi belediyeler tarafından da Yapı Kullanma izni (İskan) alma aşamalarında istenir.

Ruhsat tarihi 2011 yılından önceki binalarda Yapı Kullanma izni sırasında istenir mi?

Evet. Bu belge 2011 yılından sonraki bütün binalar için zorunluğu olduğu gibi 2011 yılından önce Yapı Ruhsatı almış bütün binalar içinde zorunludur. Yapı Kullanma izni alma aşamasında istenildiği zaman hazırlattırılması gerekmektedir.

Eski binalar (Mevcut Bina) için enerji kimlik belgesi zorunlu mudur?

Evet. “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkartılan “Binalarda Enerji Performansı yönetmeliği” ne göre 50 m2 ve üzeri bütün binalar için enerji kimlik belgesi hazırlatılması zorunluluğu vardır.

Eski binalar (Mevcut Bina) için enerji kimlik belgesini kim hazırlar?

Mevcut Binalarda Enerji Kimlik Belgesi'ni bakanlık tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlığı Firmaları ve EKB Uzmanları düzenleyebilir.

Enerji kimlik belgesinin geçerlilik süresi ne kadardır?

Enerji kimlik belgesi 10 yıl süreyle geçerlidir. 10 yıldan sonra yine enerji kimlik belgesi uzmanınız tarafından yenilenebilir. Binanızda ciddi anlamda bir tadilat yapılmamışsa aynı belge geçerli olur. Ancak ciddi bir tadilat söz konusuyla bu belge yenilenmelidir.

Eski binalarda (Mevcut Bina) enerji kimlik belgesi almak için son tarih nedir?

Mevcut binaların enerji kimlik belgelerini hazırlatmaları için son tarih 2017 yılıdır.

Bina enerji sınıfını yükseltmek için neler yapılabilir?

Mevcut bir binanın enerji sınıfının yükselmesi için bazı tadilatların yapılması gerekir. Örneğin sıhhi tesisatta sıcak su temini güneş enerjisi panelleriyle yapılabilir ayrıca binanın dış duvarları ve çatısına mantolama yapılabilir. Aydınlatma,soğutma ve ısıtma sistemleri için enerji verimliliği yüksek ürünler kullanılabilir.

Enerji kimlik belgesinin avantajları nelerdir?

2017 yılından sonra daire alım ve satım işlemlerinde tapu ve kadastro müdürlükleri taraflarınca istenen bu belge sayesinde vergi indirimleri ve yeni binalarda kullanım başladıktan sonra ısıtma ve soğutma için yapılacak harcamalarda %50 'ye varan tasarruflar gerçekleşecektir. Aynı zamanda ülke genelinde kullanılacak olan yakıt miktarının hesaplanması sonucu depolanacak doğal gaz ile harcanacak elektrik enerjisinin tespiti sayesinde ciddi tasarruflar sağlanır.